Ik heb momenteel al een koopwoning

Als je tegenwoordig al een koopwoning heb, dan is dat vaak een felicitatie op twee fronten waard. Ten eerste ga je – zeker in deze bizarre tijd qua overbieden op de bestaande markt – veelal een leuke overwaarde op je huidige woning behalen. Die overwaarde gaat uiteraard een deuk slaan in de hypotheek die je voor je nieuwe woning nodig hebt. Ten tweede neem je mogelijk een hypotheek mee waarvan de rente een stuk lager ligt dan de huidige rente. Vrijwel iedere hypotheek is mee te verhuizen, je sleept dus als het ware je mooie rente mee naar je nieuwe woning.

De overwaarde op je neuwe woning laat je voorschieten door de bank middels een overbruggingskrediet. Hoe dat technisch in zijn werk gaat is voor veel mensen een soort van ongrijpbaar. Logisch, want zó vaak verhuis je ook weer niet in je leven.

Daarom laten wij je in een fictieve situatie zien hoe dit nu werkt.

In ons voorbeeld hebben we Michiel en Suzanne. Zij hebben een woning te verkopen die volgens de makelaar € 340.000,- op gaat leveren. Ze hebben een hypotheek van € 190.000,-. Het is een aflossingsvrije hypotheek die 13 jaar geleden gestart is en de rente staat nog 17 jaar vast voor 1,7%.

Michiel en Suzanne gaan over een paar jaar met pensioen en voor hun ‘laatste’ koopwoning willen ze comfort en ruimte. Daarom is hun oog gevallen op het grootste appartement in De Groene Warande.

Naast de aankoop van de woning willen ze graag wat extra geld hebben om de keuken wat te verfraaien, de badkamer verder op te leuken, de muren te laten stucen én een mooie vloer te kunnen leggen. Ook willen ze liever de hypotheeklasten tijdens de bouw niet zélf betalen, deze financieren ze mee. Zo komen ze op een totaalinvestering van € 520.000,- uit.

Hoe gaat de hypotheeksamenstelling én het overbruggingskrediet er nu uitzien?
Hoe gaat de hypotheeksamenstelling én het overbruggingskrediet er nu uitzien?

Even een weetje vooraf: voor een overbruggingskrediet gaat de bank altijd uit van een verkoopopbrengst van 90% van de getaxeerde waarde van de huidige woning. Dat doen ze om een soort van automatische buffer in te bouwen mocht het fout gaan qua verkoopresultaat. In de huidige tijd gáát het natuurlijk niet fout, maar dit is gewoon de manier waarop het werkt.

In het geval van Michiel en Suzanne betekent dit dus dat de bank 90% van die € 340.000,- neemt, dus € 306.000,-. Hun hypotheek bedraagt € 190.000,-. Het overbruggingskrediet bedraagt dus € 116.000,-.

Hun hypotheeksamenstelling tijdens de bouw ziet er nu als volgt uit:
€ 190.000,- ‘oude’ hypotheek voor die 1,7%
€ 214.000,- nieuwe hypotheek (annuïteiten) voor 3,9%
€ 116.000,- overbruggingskrediet
€ 520.000,-

Dit was dus de hypotheeksamenstelling tíjdens de bouw. Gedurende de bouw weten zij hun woning inderdaad te verkopen voor de reeds door de makelaar voorspelde € 340.000,-. Ten opzichte van de bovenstaande opstelling hebben ze dus € 34.000,- ‘over’. Dit is uiteraard de missende 10% die de bank als veiligheidsmarge nam.

Deze € 34.000,- lossen ze af op hun – duurste – hypotheekdeel, het gedeelte van € 214.000,-.

Wat er dan overblijft is:
€ 190.000,- ‘oude’ hypotheek voor 1,7%
€ 180.000,- nieuwe annuïteitenhypotheek tegen 3,9%

De netto-maandlast
De bovengenoemde hypotheeksamenstelling geeft Michiel en Suzanne een netto-maandlast van € 804,-.

Plan een oriëntatiegesprek met NEXTHome en krijg voorrang bij de toewijzing

Op donderdag 4 juli start de presale van de 82 koopappartementen in De Groene Warande fase 1. In de aanloop naar de presale is het mogelijk om met NEXTHome een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek aan te gaan. Tijdens dit gesprek komen de hypotheekmogelijkheden uitgebreid aan bod. Met een positieve uitslag van het oriëntatiegesprek krijg je een voorrangspositie bij de toewijzing!

Wie is NEXTHome?
NEXTHome is de financiële coach voor De Groene Warande. Omdat je niet dagelijks een nieuwbouw woning koopt is het handig om na te gaan wat er financieel allemaal kan. Er zijn voor De Groene Warande namelijk veel mogelijkheden! Om je daarbij te helpen hebben wij NEXTHome als financiële coach ingeschakeld. De hypotheekadviseurs van NEXTHome zijn bekend met het project en bespreken graag jouw persoonlijke situatie en wensen op het gebied van een appartementen in De Groene Warande fase 1.

Het (digitale) oriëntatiegesprek bij NEXTHome is geheel gratis en vrijblijvend. Uiteraard staat het je vrij om na de toewijzing van de woningen je hypotheek via een zelf gekozen financieel adviseur aan te vragen.

Hoe maak ik een afspraak voor een oriëntatiegesprek?
Je kunt een oriëntatiegesprek met NEXTHome aanvragen door het intakeformulier in te vullen en per email toe te sturen aan info@nexthome.nl