Ik huur op dit moment

Als huurder zie je ieder jaar je huur oplopen en oplopen. Uiteraard is huur geen weggegooid geld, zoals je zo vaak hoort, je hebt namelijk wel een dak boven je hoofd. Maar waar stopt het met de huurstijgingen? Nooit. Daarnaast bouw je doordat je huurt geen vermogen op.

Veel huurders willen om bovenstaande redenen dolgraag een koopwoning. In de bestaande bouw moet je echter veel overbieden, als je wilt kopen met ontbindende voorwaarden financiering sta je vaak achterin de rij. En als het dan tóch lukt, wat heb je dan gekocht? Een tweedehands woning, nog altijd aan het gas, met op termijn stevig onderhoud en niet energiezuinig.

Daarom is nieuwbouw bij huurders enorm in trek. Je koopt tegen een vaste prijs en je hoeft veel minder eigen geld in te leggen dan bij bestaande bouw.

Als huurder is er één belangrijk aandachtspunt dat je in de gaten moet houden op het gebied van spaargeld, dit is iets waar veel mensen niet bekend mee zijn. Als je naar de top van je leencapaciteit gaat voor je nieuwe huis (al dan niet met extra’s en upgrades) en je kunt de hypotheeklasten gedurende de bouw (want die krijg je, niet volledig, maar toch…) daardoor NIET opnemen in je hypotheek, dan gaat de bank aan je vragen om aan te tonen dat je gedurende de bouw zowél de hypotheek áls je huur kunt betalen. Gemiddeld moet je dan een spaarrekening hebben waarop minimaal 12 keer je huur staat. Iets om rekening mee te houden dus!

Het spaargeld dat je verder altijd zélf mee moet brengen blijft beperkt tot je hypotheekkosten (notaris, advieskosten en mogelijk NHG-kosten), maar het totaal komt maar zelden boven de € 5.000,- uit. Als je de hypotheeklasten tijdens de bouw WEL mee kunt financieren, hoef je dus bij de aankoop van een nieuwbouwwoning niet meer dan € 5.000,- spaargeld te hebben.

– Heb je voldoende inkomen om het huis wat je in het vizier hebt te kunnen kopen? In de berekeningen hieronder krijg je daar sowieso alvast een goed inzicht in!
– Kun je de maandlasten gedurende de bouw NIET meefinancieren? Dan moet je ongeveer 12 keer je huur op je spaarrekening hebben staan.
– Anders dan bij bestaande bouw kun je bij een nieuwbouwwoning naar hartenlust je keuken aanpassen, het tegelwerk, eigenlijk alles in je huis (behalve de stoelen en de lampen) meefinancieren in je hypotheek. Je krijgt dan een bedrag in je bouwdepot waaruit jij je extra’s en upgrades kunt betalen. Uiteraard moet je leencapaciteit wel voldoende zijn om zowel je nieuwe huis als de extra’s en upgrades te financieren. Heb je die leencapaciteit niet, dan zal je spaargeld in moeten zetten voor je extra’s en upgrades.
– Tegenwoordig hebben veel mensen een studiefinanciering en/of een Private Lease. De maandbetalingen voor leningen tasten het bedrag wat je aan hypotheek kunt krijgen stevig aan. Een voorbeeld: als je € 400,- in de maand betaalt voor je Private Lease dan kun je ca. € 100.000,- minder aan hypotheek krijgen… Heb je leningen, kijk dan altijd samen met NEXTHome welke impact dit op jouw situatie heeft.

Jullie eerste koopwoning in De Groene Warande, verrassend bereikbaar!

In De Groene Warande Fase 1 koop je een Energiezuinige, gasvrije én complete woning met Nationale Hypotheekgarantie. NHG geeft je natuurlijk tal van voordelen en verzekeringen, maar ook zorgt NHG – in combinatie met die Energiezuinigheid én de Hypotheekregels van 2024) ervoor dat je nieuwe woning bereikbaarder is dan ooit. Ook hebben jullie wellicht recht op een Starterslening.

– Met NHG heb je recht op een lagere hypotheekrente. Hierdoor kun je meer lenen
– Doordat je nieuwe woning Energiezuinig is kun je € 30.000,- meer lenen
– Met NHG kun je gebruik maken van de Starterslening van de Gemeente Nissewaard van maximaal € 30.000,-

De combinatie van deze drie voordelen zorgt ervoor dat wonen in De Groene Warande bereikbaarder is dan dat je voor mogelijk had gehouden, jullie benodigd bruto inkomen is namelijk lager. Voor een indicatie van dat inkomen: zie de rekenvoorbeelden.

– Een hypotheek met NHG geeft je een lagere maandlast doordat je hypotheekrente lager is
– Over een Starterslening betaal je geen rente en aflossing totdat je inkomen daaraan toe is
– Bij een Energiezuinige woning heb je een verlaagde energierekening. Voor nu en in de toekomst is het uitermate belangrijk om je energierekening onder controle te hebben én te houden!

Rekenvoorbeelden

Plan een oriëntatiegesprek met NEXTHome en krijg voorrang bij de toewijzing

Op donderdag 4 juli start de presale van de 82 koopappartementen in De Groene Warande fase 1. In de aanloop naar de presale is het mogelijk om met NEXTHome een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek aan te gaan. Tijdens dit gesprek komen de hypotheekmogelijkheden uitgebreid aan bod. Met een positieve uitslag van het oriëntatiegesprek krijg je een voorrangspositie bij de toewijzing!

Wie is NEXTHome?
NEXTHome is de financiële coach voor De Groene Warande. Omdat je niet dagelijks een nieuwbouw woning koopt is het handig om na te gaan wat er financieel allemaal kan. Er zijn voor De Groene Warande namelijk veel mogelijkheden! Om je daarbij te helpen hebben wij NEXTHome als financiële coach ingeschakeld. De hypotheekadviseurs van NEXTHome zijn bekend met het project en bespreken graag jouw persoonlijke situatie en wensen op het gebied van een appartementen in De Groene Warande fase 1.

Het (digitale) oriëntatiegesprek bij NEXTHome is geheel gratis en vrijblijvend. Uiteraard staat het je vrij om na de toewijzing van de woningen je hypotheek via een zelf gekozen financieel adviseur aan te vragen.

Hoe maak ik een afspraak voor een oriëntatiegesprek?
Je kunt een oriëntatiegesprek met NEXTHome aanvragen door het intakeformulier in te vullen en per email toe te sturen aan info@nexthome.nl